Célom

A Delphi programozási nyelvvel ismerkedni vágyóknak szeretnék egy kis segítséget nyújtani ezekkel a segédletekkel.
  Minden segédlethez letölthető példaprogram tartozik, ezáltal nem csupán egy szöveges, hanem a számítógépen futtatható és kipróbálható segédanyag is könnyíti a példa megértését
  Ahhoz, hogy megfelelően el tudjunk indulni előny, ha már volt részünk a programozás örömeiben és ismerjük a vezérlési szerkezeteket. A ciklusok (for..do, while..do, repeat..until), az elágozások (if..then..else, case..end) fogalmával is célszerű tisztában lenni, de törekszem arra, hogy az alapvető fogalmakkal nem rendelkezőknek is érthető legyen.

A Delphiről

firefoxA Delphi a CodeGear (régen Borland Software Corporation) cég Windows grafikus felületen futó Object Pascal alapú negyedik generációs (4GL) programozási nyelve.
Az első Delphi 1995-ben jelent meg, és még 16 bites Windows alkalmazások fejlesztésére volt alkalmas. A Delphi6 volt az első olyan verziója a Delphinek, amelyből készült egy Personal Edition, ami egy regisztrációt követően ingyenesen elérhetővé tette tanulási, oktatási célokra a platformot.

A Delphi7-et követően a Borland a .NET irányába fordult olyannyira, hogy a Delphi 2003-as verziójával csak .NET - es alkalmazásokat lehetett készíteni. Ez a megoldás azonban nem aratott sikert a fejlesztők körében, ezért a 2005-ös verziótól visszahozták a natív „exe” támogatást.

Borland 2006-ban kiadta a Turbo termékcsaládot:

 • Turbo Delphi for Win32
 • Turbo Delphi for .Net
 • Turbo C++
 • Turbo C#

Ezek főleg diákoknak és hobbifejlesztőknek készültek és a velük fordított program szabadon értékesíthető, mégis nagy tudású fejlesztőeszközök.

A Delphi jelenlegi (2009-02-19) verziója a CodeGear RAD Studio 2009, amelyben egyesítették a Borland másik, C++ alapokra épített fejlesztőkörnyezetét a C++ Buildert és a C# Buildert a Delphivel, mindezt natív exe és .NET támogatással.

A Delphi alapja az Object Pascal programozási nyelv, amely a Turbo Pascal objektumos „változata”. A Delphi egy olyan eszköz, mellyel Windows alatt futtatható alkalmazásokat hozhatunk létre. Ehhez rengeteg vizuális segédeszköz van a segítségünkre. A Windows alatti eseményekkel irányított programozást végzünk. Ez azt jelenti, hogy a program irányítása az operációs rendszernél marad, és a programozónak csak a rendszer különféle eseményeire kell reagálnia. Ha esemény történik (pl. a felhasználó klikkel az egér valamelyik gombjával), akkor a rendszer küld az alkalmazásunknak egy üzenetet, amely erre az üzenetre reagálhat (pl. kiír valamit), vagy figyelmen kívül hagyhatja.

A hatékonyabb programfejlesztéshez vizuális fejlesztőkörnyezetet is kapunk a Delphiben, mely a VCL (Visual Component Library), a vizuális komponensek könyvtára segítségével kifejezetten magas szintű és hatékony fejlesztést tesz lehetővé.

Példa

A segédletek alapvető felépítése egyrészt a magyarázatból, másrészt a hozzá tartozó kódrészből áll. A szöveges magyarázó rész tartalmazza az adott segédlet során megtárgyalt problémát, a kódrész pedig a ténylegesen használt Delphi kódot.
Például:

		procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    begin
    Edit1.Text := 'Szia Világ!';
    end; 

A segédletek listája

Ezen a listán kersztül lesznek elérhetőek a segédanyagok. Feltöltésük jelenleg folyamatban van.

 1. ...
 2. ...